Fikk du tålmodighet i gave?

av JaSol_Spania in mars 9, 2010
Kategorier Liv og levnet

Noen egenskaper er viktigere enn andre. Tålmodighet slår alle!

Man skulle jo tro at når man er passert middagshøyden (for et uttrykk!!) så hadde man tid til å vente på at ting skal skje.

Jeg har ikke det!

Tålmodighet har alltid manglet i min portefølje. Før adstedlkom det utilbørlige påminnelser. Nå blir det mest jeg selv som lider.

Men tålmodighet.

Lurer egentlig på hvor den skal plasseres i dydehaugen?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Om å vinne gull

av JaSol_Spania in mars 2, 2010
Kategorier Samfunn

Stikkord:, ,

OL i Vancouver har gjort noe med oss. Vi vinner uansett arena heretter.

Tilsynelatende. Dette med idrett får fram det beste og det verste i oss mennesker. Gunde Svan okker seg over Petter Northug. Hans manglende ydmykhet. Jeg spør virkelig; når ble det vanlig å ha innebygd ydmykhet i vinnerinstinktet?

De som føler for å angripe for å vinne har jo tapt!

Det ble veldig klart for meg at dette gjelder alle steder utenfor idrettsarenaen også. Haha! Hvilken dårlig taper som stadig angriper!

Det gjelder faktisk bare å bevise og bevise hva man duger til. Så enkelt!

Heia Petter! Og noen få til….

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Den hellige time

av JaSol_Spania in februar 28, 2010
Kategorier 1

Når man får være med på livets begynnelse betyr andre ting svært lite. Selv om jeg har født to barn selv, var fødselen til mitt første barnebarn noe helt spesielt.

Hun, i denne betydningen; min datter, hadde ikke vært i form en tid. Som blivende mormor var jeg litt bekymret, men tenkte at “de er jo så flinke til å følge opp i dag…”

Det var de vel ikke kjent for akkurat, når det kom til stykket.

I hvert fall ble hun etter konsultasjon hos jordmor endelig sendt på sykehuset. Det hadde vært svært lite liv de siste ukene, og selv om mors tilstand ikke er livstruende kritisk i øyeblikket, er det høyst nødvendig å få barnet ut!

Jeg reiser rett til sykehuset etter jobb. Tenker alle vonde og gode tanker i bilen innover til A-hus. Hun er i god form, men spent da jeg ankommer. Det er igangsatt fødselsstimulerende tiltak. De virker dårlig. Spenningen stiger, for det er opplest og vedtatt at babyen in spe ikke har det spesielt godt inne i magen nå.

Etter ytterligere stimuli blir det noe fart i sakene. Min lille, elskede datter sitter i sengen og er redd. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å være der.

– Blir det vondere enn dette, tror du?

– Ja, dette er bare begynnelsen.

Så går vannet, og det bærer raskt inn på fødestuen.

De som er særdeles godt bevandret i sportsverdenen vet at det har vært eller pågår VM, eller kanskje OL denne siste februarkvelden 2002? I hvertfall blir det en herlig diskusjon mellom meg og anestesilege om hvorvidt doping er tilrådelig i dette tilfellet. Veene kommer som uoverkommelige småtsunamier. Med hyppig mellomrom. På grunn av stimuleringen får hun ikke vendt seg til veene i riktig takt. For oss som har født før virker det ganske umenneskelig.

Hun får doping! I form av epirural.

All verdens remedier er koblet til. Hun har et blodtrykk som er helt ute av kontroll. Ledninger er koblet til hodet på Ada, som skal bli født. Spenningen er til å ta og føle på. Hun er nesten i ferd med å gi opp på grunn av de umenneskelige smertene.

Så løsner det. Hun tar ordre, holder tilbake pressingen og gjør akkurat som hun får beskjed om av en elskelig og erfaren jordmor.

På et blunk kommer Ada. Hun er så liten! Så knøtt liten. Men så fullkommen! Det er et komplett mirakel vi alle er vitne til! Sånn velger jeg å se det, etter å ha vært til stede!

Å se at min datter blir mor samtidig som jeg selv blir mormor er et stort, merkelig, men riktig øyeblikk. Jeg kan nesten ikke ta øynene fra dem. I denne hellige timen har jeg, nesten utilbørlig, fått ta del i livets skapelse.

Etter en halv time, kanskje, jeg vet ærlig talt ikke, har jeg anstendighet til å la den nybakte familien får være alene.

Jeg svever oppover Hadelandsveiene denne gnistrende kalde februarnatten. Jeg har vært vitne til livets under! Og jeg har en liten flik av henne. Jeg er tross alt mormor!

Åtte år er det siden. I dag. Hvilken gave det har vært.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tiger – et offer eller….?

av JaSol_Spania in februar 20, 2010
Kategorier Liv og levnet

Stikkord:, , ,

Så snakket han. Igjen. Face til face. Men bare til de han kjente godt.

“Pressekonferansen” til Tiger Woods i går har ikke gått upåaktet hen.

Den desidert rikeste idrettsutøveren i verden har vært utenfor rekkevidde i flere måneder. På grunn av påstått utroskap mot sin eiegode Elin, fra Sverige.

I går snakket han. Ba om unnskyldning. Så sine personlige venner, mor og ingen flere, i øynene, og ba om unnskyldning. Og proklamerte at Buddha og alt hans vesen skal hjelpe ham til å bli et bedre menneske.

Tiger skylder på at han var kjendis. At han trodde spesielle lover gjaldt for ham. Hvilken utrolig skam for ham selv er det ikke å ikke ha fulgt med i timene med god og renhårig oppdragelse fra sine foreldre? For det første. Det er blitt fremstilt som den reneste idyll. Familien Woods. Altså før svenske Elin trådte inn. Far til Tiger har skapt ham. Hans image.

Og så skal vi fenges av en alvorlig, og ikke mye talefør Tiger? Som riktignok angrer. Det skal vi tro ham på. Men hvor er ryggraden hans etter alt dette?

Jeg tror han kan pakke sammen golfbagen og støtte almennyttige formål med sin formue heretter. Hvis ikke idretten er så kåt at de driter i alt, bare de får en vinner…..

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Fragment fra sykefraværsdebatten

av JaSol_Spania in februar 20, 2010
Kategorier Samfunn

Stikkord:, , ,

Leger finner på diagnoser for å hjelpe pasienten til sykepenger.

Omtrent sånn kan man tolke sykefraværsforsker Benedicte Carlsen i denne artikkelen.

Folk med sosiale problemer kommer til legen og ber om sykemelding, hevder artikkelforfatteren. Legen velger blant 10 tvilsomme diagnoser. Ni av ti tilhører psykiske diagnoser.

Denne artikkelen mikrofiserer makroproblemet HØYT SYKEFRAVÆR. Den enkelte sykmeldte til påført skyld og skam fordi de har gått til legen med sine problemer og fått sykemelding.

Man kan sammenligne det med at myndighetene vil ha ned bruken av antibiotika fordi det ikke er bra å bruke for mye. Det betyr ikke at den enkelte pasient som har behov for antibiotika ikke skal få det!

Det kan være enkelttilfeller der legen, av ulike hensyn, skriver ut en sykemelding uten en grundig utredet diagnose i bunnen. De er også mennesker. Men å legge sykefraværsdebatten på dette nivået, altså at MANGE nyttiggjør seg legenes godhjertede innsats, blir veldig spesielt.

Hadde man tatt seg tid til å analysere sykefraværet i Norge, ville man funnet at korttidsfraværet, altså det fraværet der man mener at unnasluntring og forgodtbefinnende fravær befinner seg, er svært lite i forhold til langtidsfraværet. Altså er det noe feil med strukturen i arbeidslivet. Hvordan tilrettelegger man for kronisk syke, for pasienter med periodevise problemer, eller hvordan avskaffer man helseskadelige sjefer? Dette hadde vært en mer matnyttig debatt!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

JaSols betraktninger om dagen som svant. (En serie med innlegg i usammenhengende rekkefølge).

av JaSol_Spania in februar 16, 2010
Kategorier Samfunn

15. februar betyr at vi er over midten av februar. Det betyr også at det har vært en olympisk dag.

Dette var dagen vi nårskere skulle ta gull! Jeg mener; Northug og Bjørgen, begge i særs god form! En tredjeplass ble faciten i skisporet. Så kommer alpinsølvet i tillegg. Aksel Lund Svindals første OL-medalje! Godt å ta med. For det er ikke sikkert det blir så mange flere slike.

Norsk overtro på sin egen fortreffelighet i skisporet kan ha vært for stor. Det er faktisk andre som også har kjempet og jobbet for en god OL-form!

Så OL skal få fortsette. Og vi følger med. Spennende og underholdende dager! Jeg synes faktisk reportere og kommentører i NRK er svært dyktige, stort sett!

Men det vi kan konkludere med denne aftenen er at det dreier seg om ski….

Så har vi denne unge damen som har rømt fra Bolivia. Mistenkt i kokainsak. 22,5 kilo kokain er uansett mye! Skrekkelig mye! Det kan hende hun redder skinnet jenta, som rømte. Mens de andre to sitter og råtner i fengselet. Eller hva de gjør. Det kan synes som om det ikke er så ille. Verken der eller i Kongo, som våre to andre helter sitter i fengsel.  Det er rart med det! Media klarer å gjøre det meste ut av situasjonen. Mer enn det også. Faktisk.

Så var det vel i går at Siv var ute med furteleppa si igjen og krevde død over alle som mener noe annet enn henne. Støre turnerte henne overbevisende i Dagsrevyen. Skulle man kneble alle som mener noe annet enn en selv. I ytringsfrihetens navn?? Himmel! Jeg hadde vært ganske beskjemt om jeg hadde vært Siv Jensen, ja!!

Det lages for øvrig grupper på Facebook der man vil drøfte tegninger og denslags. Og gjør det til en diskusjon om religion. Spar oss! Når skal dere lære at det ikke er mulig å diskutere tro eller religion?  Spesielt hvis hensikten er å bli enig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Didrik – Mr MGP!

av JaSol_Spania in februar 6, 2010
Kategorier Liv og levnet

Stikkord:, , , , ,

Han tar Melodifestivalen et skritt lenger!

Så vidt jeg kan erindre har ikke noe bidrag vært farmført med så godt skolert stemme som Didrik Solli-Tangen. Gamle-Jostein spør ikke, men konstaterer; en ny stjerne er født.

Hvorfor?

Alexander Rybak sa det vel egentlig for noen uker siden:

– Han har alt som jeg ikke har.

Blander du Alexander Rybaks felespilling, keitete publikumsfrieri med Didrik Solli-Tangens begynnende skolerte stemme, sjarm og scenero, får du noe helt unikt.

Joda, det var spennende at et metallicband nådde opp, og sangen deres var forholdsvis melodisk til og med. Selv ble jeg litt skuffet da nydelige, klangfulle og sexige Maria Haukås Storeng ikke kom med til siste finale. Det gjorde jo ikke noe for resultatet, for Didrik vant!

Da han sang i Skien karakteriserte jeg ham som den nye Jan Werner Danielsen, med et forfinet organ. Jan Werner var stor! Didrik blir større!

Lykke til!

http://www.youtube.com/watch?v=XSY-GsjNbSk

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Makt gir korrupsjon

av JaSol_Spania in februar 6, 2010
Kategorier Samfunn

Stikkord:, , ,

Eiendomsmarkedet i Spania har vært preget av snarveier mellom utbyggere og kommunens politikere. Når det ikke lenger bygges hus her, har man kanskje mer tid til å grave i gammel møkk.

Til nå har ikke mange nordmenn blitt rammet. Før de siste dagene. I den lille byen Montroy, i Valencia-regionen, kjøpte fem norske ektepar hus for noen år siden. I en liten urbanisasjon. De ble lovet at det bare skulle bli 15 hus i området.

Grådigheten tok overhånd, og byggefeltet har vokst seg stort. Nordmennene flyttet inn i husene sine for fem år siden. Fremdeles har de ikke fått boligsertifikatet, eller ferdigattesten. De har jordbruksvann og mangler strøm.

Les om saken her: Vikingposten

Hva skjer med mennesker som kommer i en maktposisjon? Særlig politikere, ser det ut til, men også enkelte næringslivsfolk. Går “mulighetene” til hodet på dem?

Det skal sterk rygg til å bære suksess. Og i det lange løp er det denne sterke ryggen som teller. Jeg leser med mild hoderysting om Dagfinn Høybråten som benytter seg av hersketeknikker for å holde på plassen sin som partileder. Jeg henviser til denne artikkelen, fordi jeg synes Eirik Mosveen tar ham på kornet.

Siden det er lenge siden vi har hørt om Sarah Palin, ble det litt småhumring rundt avsløringene om at hennes mann, Todd, har sittet og trukket i politiske tråder mer enn hun egentlig bør sette pris på.

Spørsmålet blir også om medier og vi enkeltmennesker gjør politikerne korrupte? Kampen på toppene er hard og kald, og når mange skal kjempe om folkets gunst tar de sjanser på egne og andres vegne i håp om å nå ut. Konsekvensene ved deres adferd og beslutninger synes det ikke som de ser. Eller kanskje de blåser i det. Gevinsten ved å lykkes er så enorm at de tar sjansen…

En tanke jeg også har gjort meg er om det er mer korrupsjon i dag enn for 100 år siden, eller om mulighetene for å finne ut av ting er så mye større nå at flere avsløres.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Han gjør de mest grunnleggende feil

av JaSol_Spania in desember 13, 2009
Kategorier Liv og levnet

Stikkord:, ,

De er store eller små, men de tas til slutt fordi de er for dumme!

Tiger Woods. Altså. Er det  veldig rart om noen vil svinge med kreditkortet, etter dette?

Vi be lurt. Han var av kjøtt og blod og hadde det dyrisk moro. Beklager, Tiger, men den tilgir vi ikke, fordi du har framstilt deg som et glansbilde  i kjøtt og blod med kølle og baller!

Han er så synlig nå om dagen at det blir feil å presentere andre drittsekker. Vi kjenner dem alle – gjør vi ikke? Men vi sparer dem litt til…. Vi sparer dem så lenge vi trenger noen.

Noen å tro på, eller legge skylden på,,,

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Politisk språkøre – eller hvordan norske politikere ikke klarer å snakke engelsk

av JaSol_Spania in desember 11, 2009
Kategorier Samfunn

Stikkord:, , , , ,

Obamadagen er over. Talene, kjolene, inntrykkene skal fordøyes.

Jeg fulgte ikke med live på alt. Men fikk med meg en god del likevel. En stor dag! Virkelig!

MEN, jeg ble så pinlig berørt da jeg hørte både Jagland og Stoltenberg. På engelsk. Er det mulig at Norges representanter i mange utelandske sammenhenger kan snakke så dårlig engelsk? Stoltenberg har ordforrådet i orden, det er ikke det. Men uttalen, da mann! Uttalen!! Hvorvidt Jagland har ordforrådet i orden vet jeg ikke, men det er nok ikke der det svikter hos ham heller. Han var ENDA dårligere enn Stoltenberg!

Kan ikke noen ta disse for seg å lære dem engelsk uttale? Værsåsnill! Det er pinlig! Rett og slett pinlig!

Som et apropos var partisekretær Raymond Johansen (Ap) i Spania her i høst. Han småpratet om løst og fast, på spansk, med ordføreren i en kommune her. Sånt gjør seg faktisk!

Mye av kommunikasjonen foregår gjennom språk. Ta det på alvor, da! Kjør kveldskurs i engelsk uttale på Stortinget, innimellom komitémøtene…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00