Fragment fra sykefraværsdebatten

Leger finner på diagnoser for å hjelpe pasienten til sykepenger.

Omtrent sånn kan man tolke sykefraværsforsker Benedicte Carlsen i denne artikkelen.

Folk med sosiale problemer kommer til legen og ber om sykemelding, hevder artikkelforfatteren. Legen velger blant 10 tvilsomme diagnoser. Ni av ti tilhører psykiske diagnoser.

Denne artikkelen mikrofiserer makroproblemet HØYT SYKEFRAVÆR. Den enkelte sykmeldte til påført skyld og skam fordi de har gått til legen med sine problemer og fått sykemelding.

Man kan sammenligne det med at myndighetene vil ha ned bruken av antibiotika fordi det ikke er bra å bruke for mye. Det betyr ikke at den enkelte pasient som har behov for antibiotika ikke skal få det!

Det kan være enkelttilfeller der legen, av ulike hensyn, skriver ut en sykemelding uten en grundig utredet diagnose i bunnen. De er også mennesker. Men å legge sykefraværsdebatten på dette nivået, altså at MANGE nyttiggjør seg legenes godhjertede innsats, blir veldig spesielt.

Hadde man tatt seg tid til å analysere sykefraværet i Norge, ville man funnet at korttidsfraværet, altså det fraværet der man mener at unnasluntring og forgodtbefinnende fravær befinner seg, er svært lite i forhold til langtidsfraværet. Altså er det noe feil med strukturen i arbeidslivet. Hvordan tilrettelegger man for kronisk syke, for pasienter med periodevise problemer, eller hvordan avskaffer man helseskadelige sjefer? Dette hadde vært en mer matnyttig debatt!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord:, , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

1 kommentar on “Fragment fra sykefraværsdebatten”

 1. Freddy Stangnes Sier:

  Heia

  Fin vinkling … Jeg har tenkt mye på det der gjennom mine fire og nå i gang med mitt femte helvetsår med kreft og bivirkninger ………

  Nå har jeg sluttet å følge som meg som unnasluntrer og etter en uheldig første ferie på fem år så er det sammelig ikke noe lettere …..

  Det er hit vi kommer når økonomen Jens sier hopp , da hopper byråkratenene….. Jeg var så vidt kommet meg hjem til Norge da jeg skrev denne ; http://31343.vgb.no/?p=412460 . Der ser jeg litt på penger og la oss kalle det “returprovisjon” til staten …..

  Det var som vanlig ingen stortingsrepresentanter eller byråkrater som hadde innspill i denne sammenheng …. Det koster altså ikke så mye uansett hjvordan de ser på det !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00