Makt gir korrupsjon

Eiendomsmarkedet i Spania har vært preget av snarveier mellom utbyggere og kommunens politikere. Når det ikke lenger bygges hus her, har man kanskje mer tid til å grave i gammel møkk.

Til nå har ikke mange nordmenn blitt rammet. Før de siste dagene. I den lille byen Montroy, i Valencia-regionen, kjøpte fem norske ektepar hus for noen år siden. I en liten urbanisasjon. De ble lovet at det bare skulle bli 15 hus i området.

Grådigheten tok overhånd, og byggefeltet har vokst seg stort. Nordmennene flyttet inn i husene sine for fem år siden. Fremdeles har de ikke fått boligsertifikatet, eller ferdigattesten. De har jordbruksvann og mangler strøm.

Les om saken her: Vikingposten

Hva skjer med mennesker som kommer i en maktposisjon? Særlig politikere, ser det ut til, men også enkelte næringslivsfolk. Går “mulighetene” til hodet på dem?

Det skal sterk rygg til å bære suksess. Og i det lange løp er det denne sterke ryggen som teller. Jeg leser med mild hoderysting om Dagfinn Høybråten som benytter seg av hersketeknikker for å holde på plassen sin som partileder. Jeg henviser til denne artikkelen, fordi jeg synes Eirik Mosveen tar ham på kornet.

Siden det er lenge siden vi har hørt om Sarah Palin, ble det litt småhumring rundt avsløringene om at hennes mann, Todd, har sittet og trukket i politiske tråder mer enn hun egentlig bør sette pris på.

Spørsmålet blir også om medier og vi enkeltmennesker gjør politikerne korrupte? Kampen på toppene er hard og kald, og når mange skal kjempe om folkets gunst tar de sjanser på egne og andres vegne i håp om å nå ut. Konsekvensene ved deres adferd og beslutninger synes det ikke som de ser. Eller kanskje de blåser i det. Gevinsten ved å lykkes er så enorm at de tar sjansen…

En tanke jeg også har gjort meg er om det er mer korrupsjon i dag enn for 100 år siden, eller om mulighetene for å finne ut av ting er så mye større nå at flere avsløres.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord:, , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

2 kommentarer on “Makt gir korrupsjon”

 1. Breiflabben Sier:

  Fellesnevneren her er vel at det benyttes mye “triks” eller at smaken på makt gjør at terskelen for hva som er rett og riktig blir betraktelig lavere, selv om jeg ikke akkurat ser det i Høybråten / Hansen saken.
  En annen fellesnevner er kanskje motstykket til makt og korrupsjon og som det stadig blir mindre av i dagens samfunn, nemlig ydmykhet.
  Når man rir på medgangsbølgen eller svever på andre skyer er det lett å glemme at man bør være “ydmyk i lykken”.

  Hersketeknikkene som Høybråten skal ha utvist har jeg vanskelig å se ut fra artikkelen du viser til da denne artikkelforfatteren peker på hva en annen VG-reporter viser til.
  Javel?

  Men det skal bli moro å følge den unge damen som kanskje var litt for tøff og kjapp på avtrekkeren som unge politikere ofte er.
  De konservative Krf politikerne i sørvest reagerte jo med forferdelse på Inger Lises uttalelser.
  Men var ikke det forventet da?

  De misjonsfolkene har jo forholdsvis store skyggelapper selv i Krf.

  Håper du koser deg med golf og solrike dager :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. JaSol_Spania Sier:

  Det er mulig jeg viste til feil artikkel når det gjelder Høybråten. Det skal dog ikke være vanskelig å dokumentere hans hersketeknikk…

  Ydmykhet er nok en særdeles fraværende egenskap i mange lag, kanskje til og med hos oss selv.

  Vi ser fram til en god golfrunde i morgen, den dag. Nå er det flere uker siden sist, så nå er det på tide, for min del!

  Takk for besøket, Breiflabben! Håper alt er vel hos deg også!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00